Professor: De flere end 200 bortførte piger bliver dræbt, hvis hæren nærmer sig

Det er kun forhandlinger, der kan få de over 200 bortførte skolepiger i Nigeria sat på fri fod, siger professor emeritus Holger Bernt Hansen.

Billedet er fra den video, der blev frigivet forleden. Den viser tilsyneladende nogle af de bortførte piger. (© Scanpix)

Hvis de over 200 bortførte skolepiger fra Nigeria vil opleve frihed igen, skal soldater fra Nigerias hær holde sig langt væk fra det skovområde, hvor Boko Haram holder dem fanget.

Kun forhandlinger mellem den berygtede terrorgruppe og den nigerianske regering kan få pigerne hjem til deres familier, siger Holger Bernt Hansen, professor Emeritus og tidligere leder på Center fra Afrikastudier ved Københavns Universitet.

- Det er en meget delikat balance. Trænger soldater ind på Boko Haram, risikerer man, at de slår gidslerne ihjel. Det er set før. Den eneste løsning er en forhandling, og det kan tage lang tid, siger han.

Video: Piger er konverteret

Boko Haram offentliggjorde forleden en video, der tilsyneladende viser nogle af de mange bortførte skolepiger.

I den 17 minutter lange video fortæller lederen af Boko Haram, at pigerne er konverteret til islam, og at de ikke vil blive frigivet, før en række medlemmer af gruppen løslades fra fængsel. Men det nægter Nigerias myndigheder at gå med til.

Lederen af Boko Haram, Abubakar Shekau, i en videooptagelse. (© Scanpix)

- Nu prøver de hinanden af, men under overfladen er der tilnærmelser. Og der har efterhånden opbygget sig et enormt pres for at få pigerne ud, siger Holger Bernt Hansen.

Boko Haram, der kæmper for at inføre en islamisk stat, stormede en skole i byen Chibok i det nordøstlige Nigeria. 276 piger blev kidnappet, men nogle lykkedes med at undslippe.

Svært at overvåge skovområde

De omkring 200 tilfangetagne piger formodes i øjeblikket at befinde sig i Sambisa-skoven, der er på størrelse med Jylland og ligger lige ved Nigerias grænse til Cameroun og Niger.

- Det er et meget underudviklet og særdeles uvejsomt område, som er blevet forsømt længe. Skovområdet er meget utilgængeligt, og det er meget svært at overvåge det. Det store spørgsmål er også, om pigerne overhovedet er i Nigeria, eller om Boko Haram har taget dem med over grænsen, siger Holger Bernt Hansen.

De nigerianske myndigheder har givet tillladelse til, at USA må overflyve nigeriansk territorium - og har samtidig delt satellitbilleder med amerikanerne.

Et amerikansk eksperthold ankom i sidste uge til Nigeria for at give deres støtte til at finde de forsvundne piger.

- Det er meget erfarne eksperter, der er kommet ind. Men udenlandsk hjælp kan først og fremmest hjælpe præventivt og træne myndighederne, så det ikke sker igen, at skolepiger bliver bortført, siger Holger Bernt Hansen.